Πέμπτη 11 Απριλίου 2019

O άνθρωπος που έστησε "μηχανή" για να σώσει 400 εβραιόπουλα από το Άουσβιτς (19/05/16)


 Ήταν Μάρτιος του 1943  και τα δρομολόγια των τρένων με τους Έλληνες Εβραίους της Θεσσαλονίκης είχαν ξεκινήσει τα δρομολόγια με προορισμό το Άουσβιτς. Ο Άγγελος Κουτσουμάρης ήταν τότε  προϊστάμενος του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης. Σε μια προσπάθεια να βοηθήσει να σωθούν τουλάχιστον παιδιά των Εβραίων που ετοιμάζονταν για το ταξίδι χωρίς  επιστροφή, έστησε κάτω από τη μύτη των γερμανικών αρχών κατοχής «βιομηχανία» υιοθεσιών Εβραιόπουλων σε χριστιανούς.  Η Γκεστάπο μυρίστηκε τη δικαστική «κομπίνα» και έφτασε στα ίχνη του Κουτσουμάρη. Εκείνος προκειμένου να σώσει  όσους συμμετείχαν στην επιχείρηση, παρουσιάστηκε ο ίδιος στον στρατιωτικό διοικητή της Βέρμαχτ, το γνωστό Μαξ Μέρτεν, στον οποίο δήλωσε ότι ο ίδιος, και αυτός μόνος, ήταν ο εμπνευστής και εκτελεστής του σχεδίου, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες του. Η πράξη του θαρραλέου δικαστή  Κουτσουμάρη  ήρθε στο φως πρόσφατα κι ίσως  να μην είχε αποκαλυφθεί ποτέ εάν ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Γαρούφας, δεν ενημέρωνε την Ισραηλιτική Κοινότητα , ζητώντας την απόδοση τιμών στον πρωτοδίκη για τη πράξη του αυτή πράγμα που έγινε με  αφορμή το ετήσιο μνημόσυνο για τα θύματα του Ολοκαυτώματος. 
(Η Δέσποινα Λέκκα επέλεξε αποσπάσματα από το άρθρο του Στ. Τζήμα από την Καθημερινή. Πηγή:  http://www.enallaktikos.gr/ar25594el-o-anthrwpos-poy-estise-mixani-gia-na-swsei-400-evraiopoyla-apo-to-aoysvits.html)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΜΠΑΛΑΝΤΑ ΤΟΥ ΜΑΟΥΤΧΑΟΥΖΕΝ

Η ΜΠΑΛΑΝΤΑ ΤΟΥ ΜΑΟΥΤΧΑΟΥΖΕΝ Στίχοι: Ιάκωβος Καμπανέλης Mουσική :Μίκης Θεοδωράκης Τραγουδά η Μαρία Φαραντούρη Τι ωραία που είν' η αγάπη ...